Skip to main content

Volgende week vrijdag is het Kersttruien Dag! Of eigenlijk de Foute Kersttruiendag; een fenomeen dat net als Halloween en Valentijnsdag uit Amerika komt. Maar hoe is dat zo ontstaan?

De klassieke kersttrui is heel retro, want komt uit de jaren 50, toen Kerst nog niet zo commercieel was. Moeders zaten weken te breien om een lekkere warme trui met mooie patronen cadeau te geven aan het hele gezin. De “Ugly Christmas Sweater” is in de jaren 80 ontstaan. Opzichtige patronen, kleuren en Rudolph neuzen aan de trui. Hoe ‘lelijker’ hoe leuker! Het is een wedstrijd geworden wie de ‘foutste trui’ heeft! De laatste jaren koppelen ook veel goede doelen een geldinzamelingsactie aan de foute trui. Het dragen van de trui heeft nu ook nog een morele functie!

De Noorse trui

Riviera Retro heeft geen “Foute Kersttrui” in de collectie, maar wel klassieke, tijdloze en duurzaam geproduceerde truien, vesten en spencers van het Zweedse label Jumper Fabriken. We noemen ze de Noorse trui, maar er zijn veel varianten. Ik licht er een aantal uit:

Jacquard trui

Deze trui is gewoven in verschillende kleuren en heeft vaak een bloem- of sterrenpatroon, dus voornamelijk geometrisch. De naam komt van de uitvinder van de eerste weefmachine, Joseph-Marie Jacquard (1801). Deze trui is zeer populair in Noord Europa. Wij hebben de witte Noorse trui Veda Off White en het lichtblauwe Noorse vest Joelle light blue.

Fair Isle trui

Dit is een jacquard gewoven trui en komt uit Fair Isle, een van de Shetland Eilanden in Noord Schotland. Dit eiland is beroemd vanwege hun traditionele weeftechniek. Het is traditioneel een techniek met maximaal 5 kleuren en enkel 2 kleuren per rij. Deze trui werd zeer populair in de jaren 20, omdat de Prince of Wales (Edward VIII) voor het eerst deze trui in het openbaar droeg in 1921. Wij hebben de Paula Fair Isle Spencer.

Aran trui

Deze trui vindt haar oorsprong in Ierland, op de Aran eilanden. De trui is traditioneel gemaakt van witte wol en heeft een complex ontwerp. Voor de breiliefhebbers onder ons; Het is een combinatie van een kabel- en bobbelsteek. Deze trui werd oorspronkelijk gebreid voor de vissers, omdat het waterafstotend was. Dat komt omdat de wol niet ontvet werd, maar daardoor rook deze trui ook niet bepaald fris…

Bretonse trui

De iconische klassieker die iedereen eigenlijk wel in zijn of haar kast zou moeten hebben… Deze trui komt (uiteraard) uit Bretagne in Noordwest Frankrijk. Deze trui werd speciaal gemaakt voor de Franse marine door de lokale bevolking. De witte trui heeft 21 zwarte strepen en verwijst naar de 21 overwinningen van Napoleon. Jaren later is dit kledingstuk iconisch geworden door Coco Chanel en ook Brigitte Bardot heeft deze trui tot een waar fashion statement gemaakt.

Wil jij al onze knitwear zien? Kom langs in de boutique of shop online!

“I believe in dressing for the occasion. There’s a time for sweater, sneakers and Levis and a time for the full-dress jazz”…

Ginger Rogers.