Skip to main content

In de donkere dagen voor kerst zijn we op zoek naar licht en kleur! Prachtig versierde etalages en kleurrijke kerstbomen zie je weer overal! Als kleuradviseur zijn deze dagen food for my soul. Ik word er heel blij van en het stimuleert creatief denken.

Niet alleen mij raken kleuren. Kleuren raken ons allemaal en meer dan dat we denken. We zijn er ons vaak niet bewust van en dus vaart de reclame industrie er wel bij. Er zijn boekenkasten vol geschreven over kleurenpsychologie, ook door Goethe.

Door al die onderzoeken weten we bijvoorbeeld dat geel de eerste kleur is die op ons netvlies valt. Uitermate geschikt voor waarschuwingslichten, maar het staat ook voor vriendelijkheid en creativiteit. Wil je niet vergeten worden? Trek iets geels aan! Ook in verschillende godsdiensten heeft geel een bijzondere betekenis. In de katholieke kerk is het de kleur van de paus en van nieuw leven, in het verre Oosten is het een goddelijke kleur.

Rood is ook zo’n sterke kleur en straalt daadkracht, moed, energie en passie uit, maar staat ook voor gevaar, vanwege de associatie met vuur. Wil je jouw boodschap of presentatie kracht bijzetten? Trek dan vooral iets roods aan! Let maar op de talrijke rode stropdassen bij politici of CEO’s.

Als tegenhanger is er blauw; de koele, rustige en evenwichtige kleur in het palet. Het straalt vertrouwen en veiligheid uit, dus uitermate geschikt voor uniformen. Maar blauw staat ook voor openheid en vrijheid, vanwege de associatie met de zee en de lucht.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van de drie primaire kleuren…er is zoveel meer over te schrijven en te vertellen!
Natuurlijk speelt kleur een grote rol in de kunst. Wetenschappers, kunstliefhebbers en kunstschilders proberen al jarenlang dezelfde kleuren na te maken als Rembrandt. Hij kon namelijk met slechts 12 pigmenten honderden kleuren mengen. Tot op de dag van vandaag is het nog niet gelukt om zijn karmijnrood te reproduceren, maar er wordt hard gewerkt om in de voetsporen van Rembrandt te treden in “Project Rembrandt”, een mooi programma op NPO.

Als je meer wilt weten over wat kleuren met jou doen en met jouw uitstraling, dan kan ik een persoonlijke kleurenanalyse met jou doen. Kijk op de site voor meer informatie of stuur me een berichtje.

“Life is like a rainbow! You just need sun and rain to make the colours visible.”

2 Comments

Leave a Reply