Skip to main content

Heb jij ook zo genoten van het 2e seizoen van Emily in Paris? Deze serie kwam voor mij op het juiste moment….Half december, ik was nog in shock van de plotselinge lockdown. Alweer mijn boutique dicht… De mooie glanzende jurken, smoking pakken en feestelijke bloezen hingen er eenzaam en deprimerend bij…Ik liep met lood in mijn schoenen naar huis, maar…toen zag ik dat het 2e seizoen van de Netflix serie “Emily in Paris” net was uitgekomen! Precies wat ik nodig had, een luchtige serie met mooie herkenbar e beelden van Parijs en de Franse Rivièra! En natuurlijk de geweldige outfits in Parisian style…ook wel de French style genoemd met tijdloze items in neutrale kleuren met een ingetogen, stijlvol, maar casual look. Het is effortless. Maar daarover later meer.

Emily in ParisEmily and the Parisian Style

Als je je nu afvraagt “Emily wie?” De serie gaat over Emily Cooper uit Chicago. Ze krijgt de kans om voor een jaar in Parijs te gaan werken voor een Frans PR bureau, een dochteronderneming van de Amerikaanse holding. Ze moet daar de Amerikaanse manier van zaken doen gaan introduceren, met alle taalverwarringen, cultuurverschillen en clichés op de koop toe. Erg vermakelijk en vaak herkenbaar.

Emily gaat dagelijks gekleed in geweldige outfits in de French style, maar wel met een over the top Amerikaanse touch. In het 2e seizoen is die Amerikaanse touch overheersend en doet het denken aan de serie “Sex and the City 2”, waar de 4 vriendinnen ook over the top door de woestijn van Abu Dhabi lopen. En inderdaad, het betreft dezelfde stylist.

De Parisian look is effortless

Maar wat is er nu zo geweldig aan de French style of ook wel de Parisian style genoemd? Waarom staat deze look elke vrouw op elke leeftijd mooi? Ten eerste zijn het vaak tijdloze items in neutrale kleuren. De stijl is ingetogen, stijlvol, maar casual. De Fransen noemen het “décontracté”. Het zijn geen setjes en de look bevat ook niet al te veel accessoires. Het ziet er effortless uit.

Flared JeansHet zijn ook geen trend items. Ze gaan jaren mee, dus het is ook nog eens een hele duurzame look. De Parisiennes combineren ook vaak vintage met nieuw. Dus een vintage Chanel jasje op een nieuwe jeans van merken zoals FRNCH, La Petite Française, Swildens of Rouje. Of een klassieke jurk met een mooie leren vintage riem of tas. De combinaties zijn eindeloos.

witte blouseWat de Parisienne ook typeert is dat ze nauwelijks hoge hakken draagt. Althans niet in het dagelijks leven. Als je wel eens in Parijs bent geweest, weet je wel waarom. Metro in, metro uit, trapjes op, trapjes af, ongelijke stoepen, kinderkopjes, afgesloten trottoirs etc. Dat is ook niet te doen op hoge hakken. Alleen Emily lukt dat in Paris!

Om de look dan toch vrouwelijk en elegant te houden, is een stijlvolle platte schoen een must oftewel “obligatoire”. Ga voor een een klassieke ballerina, dat staat altijd leuk, vooral onder een pantalon of jeans, maar een klassieke veterschoen (derby of oxford) is ook super stijlvol. Deze heb je in allerlei varianten. Van de klassieke cognac kleur tot duotoon of zelfs goud!

gouden derby blauwe trenchcoat

De top 5 items van een Parisian Style garderobe zijn:

  1. Witte blouse. Het kan een klassiek wit heren overhemd zijn die je losjes over een broek draagt, of een mooie witte blouse met ruches en pofmouwtjes. Dit geeft een beetje een nostalgische, romantische look.
  2. Trenchcoat. Ook deze klassieker kan ik de klassieke beige/camel kleur worden gekozen, maar ook donkerblauw of zwart is een goede keuze!
  3. Flared jeans. Het liefst in donkerblauw. Ik ben echt fan van dit model. Het liefst high rise of mid rise. Deze jeans staat namelijk ieder figuurtype, want de iets wijd uitlopende pijp geeft evenwicht aan het silhouet van een voller figuurtype en geeft volume bij een lang en smal figuurtype. Ben je geen fan van Flared? Dan kan een slim fit met hoge taille en rechte pijp ook heel goed.
  4. Ruiten blazer. De ruit mag ook niet te kleurrijk of te contrasterend zijn. Het liefst neutrale ruit met aardetinten of een klassieke blauw/groene (“blackwatch”) ruit.
  5. Flatjes. Dat kan een ballerina zijn, maar ook een klassieke veterschoen (derby) of instapper (loafer). Ook deze zijn het mooist in neutrale kleuren zoals donkerblauw, zwart, lakleer, bruin, cognac, bordeauxrood of goud. Als je toch iets van kleur wilt toevoegen, kan dat het beste met een schoen of met een accessoire.

trench coat

Laat je inspireren door de Parisian style, maar maak er je eigen stijl van. Wil je kleur toevoegen? Doe dat gewoon lekker! Tegen alle ‘stijlregels’ van de French style in. Want.. “Fashion rules without rules”! En dat is helemaal Emily in Paris!

Ruiten blazer

 

Foto’s: juliaberolzheimer.com / collagevintage.com / riviera-retro.nl / vogue.fr