Skip to main content

11  februari is het weer Warmetruiendag! Het is een initiatief van Klimaatverbond Nederland. Door de verwarming minstens één graad lager te zetten en een warme trui aan te trekken kan iedereen 6% energie per graad besparen en de CO2-uitstoot laten dalen. Dat lijkt me een mooi streven, toch? Maar….het is natuurlijk ook fijn om een aanleiding te hebben om zo’n mooie warme wintertrui aan te doen!
Iedereen heeft wel een lievelingstrui! Van “foute kersttrui(lees ook de blog over deze type trui), slobbertrui tot klassieke Noorse trui.
Maar waar komt het woord trui eigenlijk vandaan? Het schijnt af te stammen van het Nederduitse/Deense woord “trøje” wat “kledingstuk voor het bovenlichaam van vissers en arbeiders” betekent en werd in 1477 voor het eerst beschreven.

De trui heeft ook vele andere namen, zoals pullover, jumper, sweater, jersey en tricot. Ze zijn er in veel verschillende materialen en uitvoeringen. Ik licht er een aantal uit:

Jacquard trui

Deze trui is gewoven in verschillende kleuren en heeft vaak een bloem- of sterrenpatroon, dus voornamelijk geometrisch. De naam komt van de uitvinder van de eerste weefmachine, Joseph-Marie Jacquard (1801). Deze trui is zeer populair in Noord Europa (Noorse trui komt hier ook vandaan).

Fair Isle trui

Dit is een jacquard gewoven trui en komt uit Fair Isle, een van de Shetland Eilanden in Noord Schotland. Dit eiland is beroemd vanwege hun traditionele weeftechniek. Het is traditioneel een techniek met maximaal 5 kleuren en enkel 2 kleuren per rij. Deze trui werd zeer populair in de jaren 20, omdat de Prince of Wales (Edward VIII) voor het eerst deze trui in het openbaar droeg in 1921. Tegenwoordig wordt de term Fair Isle gebruikt voor elke soort gekleurde weeftechniek.

Aran trui

Deze trui vindt haar oorsprong in Ierland, op de Aran eilanden. De trui is traditioneel gemaakt van witte wol en heeft een complex ontwerp. Voor de breiliefhebbers onder ons; Het is een combinatie van een kabel- en bobbelsteek. Deze trui werd oorspronkelijk gebreid voor de vissers, omdat het waterafstotend was. Dat komt omdat de wol niet ontvet werd, maar daardoor rook deze trui ook niet bepaald fris…

Bretonse trui

De iconische klassieker die iedereen eigenlijk wel in zijn of haar kast zou moeten hebben… Deze trui komt (uiteraard) uit Bretagne in Noordwest Frankrijk. Deze trui werd speciaal gemaakt voor de Franse marine door de lokale bevolking. De witte trui heeft 21 zwarte strepen en verwijst naar de 21 overwinningen van Napoleon. Jaren later is dit kledingstuk iconisch geworden door Coco Chanel en ook Brigitte Bardot heeft deze trui tot een waar fashion statement gemaakt.

Wil jij meer truien zien? Kijk dan in onze online boutique.

“I believe in dressing for the occasion. There’s a time for sweater, sneakers and Levis and a time for the full-dress jazz”… Ginger Rogers.